fbpx

Како редовната фитнес активност им помага на студентите?

Универзитетскиот живот може да биде стресен и напорен, со долги часови поминати во предавања, читање и учење за испити. Сепак, одвојувањето време за редовно вежбање има позитивно влијание на физичката и на менталната благосостојба, па дури и може да ги подобри академските перформанси.

Еве неколку причини зошто студентите треба да го направат одењето во фитнес центар приоритет:

Го намалува стресот: Универзитетскиот живот може да биде многу стресен, со испити, рокови и притисок за да се истакнеме високо. Вежбањето е докажан начин за борба против стресот, бидејќи ослободува ендорфин, природниот хормон на телото кои ни прави да се чувствуваме добро и среќно. Ендорфините помагаат да се намали стресот и анксиозноста, овозможувајќи им на студентите да им пристапат на студиите со бистар ум и позитивен став. Со намалување на нивото на стрес, студентите се подобро опремени да се справат со предизвиците на универзитетскиот живот.

Ја подобрува концентрацијата: Докажано е дека вежбањето го подобрува протокот на крв во мозокот, што ја подобрува когнитивната функција и да им помога на студентите подобро да се концентрираат. Редовното вежбање придонесува кон зголемен фокус, подобра меморија и подобрена способност за обработка на информации. Кога студентите имаат подобрена концентрација, тие се попродуктивни и со поголема веројатност да успеат во својата академска цел.

Го зголемува нивото на енергија: Вежбањето е одличен начин за зголемување на нивото на енергија, кое им олеснува на судентите да останат фокусирани подолг период во текот на денот. Кога студентите се чувствуваат енергично и будно, тие се попродуктивни и поспособни да се справат со барањата на универзитетскиот живот. Редовното вежбање, исто така, може да помогне да се регулира циклусот на сон и будење, осигурувајќи дека студентите ќе го добијат потребниот одмор за да се чувствуваат освежени.

Ја зголемува самодовербата: Редовното вежбање исто така помага во градење на самодовербата, со што се подобруваат перформансите на часовите и се формира попозитивен став кон студиите. Со поставување и постигнување на фитнес цели, студентите можат да развијат чувство на достигнување и гордост, што може да помогне да се зајакне нивната самодоверба. Позитивната слика за себе може да доведе до подобри перформанси во сите области од животот, вклучувајќи ги и студиите.

Го подобрува квалитетот на сонот: Добриот сон е неопходен за добро ментално и физичко здравје, а редовното вежбање може да помогне да се подобри квалитетот на сонот. Вежбањето помага да се регулира циклусот сон-будење, промовирајќи подлабок и помирен сон. Кога студентите се добро одморени, тие се повнимателни, фокусирани и попродуктивни следниот ден. Подобрениот квалитет на спиењето, исто така, може да помогне да се намали нивото на стрес, што може да има позитивно влијание врз академските перформанси.

Како заклучок, одењето во теретана може да има широк спектар на придобивки за студентите, од намалување на стресот и подобрување на концентрацијата до зголемување на нивото на енергија и зголемување на самодовербата. Со тоа што вежбањето ќе биде приоритет, студентите можат да се постават за успех и физички и академски и да бидат подобро опремени да се справат со предизвиците на универзитетскиот живот.

Ние во Palestra Fitness Center веруваме во тоа дека здравиот живот придонесува кон сите аспекти во животот, па затоа ги повикуваме сите студенти да се предизвикаат себеси и да вежбаат со нас!

Сите тековни студенти на “Универзитет Кирил и Методиј” и на “Универзитет Американ Колеџ Скопје”, имаат 20% попуст. Студентскиот попуст на членска карта се добива со прикажан индекс или факултетска легитимација, запишани тековни студии во 2022/2023 година и лична карта.