fbpx

MythBusters: Тренинг на студено време наспроти топло време

Кога станува збор за вежбање, дали екстремните температури ќе ви дадат предност?

Прво започна со hot yoga, при што поддржувачите се заколнуваа во прочистувачките ефекти на топлината кои ја зголемуваат енергијата. Сега има студија со ладна температура кои тврдат дека студената средина е совршен начин за зголемување на согорувањето на калории.

Топло или ладно, внатре или надвор, едно е сигурно: кога станува збор за вежбање, луѓето сакаат да одат до крајност. Но, колку се вистинити овие тврдења кои ги намалуваат калориите и дали придобивките од тоа да се биде толку радикален навистина вреди да се потите/замрзнете?

Тврдење: Екстремната топлина ви дава подобар тренинг

Заклучок: Неточно.

Вашето отчукување на срцето може да биде повисоко на потопли температури, но ако интензитетот на вежбањето е ист, вашата потрошувачка на кислород – а со тоа и согорувањето на калории – ќе остане иста. За секој потрошен литар кислород, согорувате 5 калории, без оглед на пулсот. Едноставно кажано, ако го зголемите интензитетот, ќе го зајакнете горењето, без разлика на температурата.

Тврдење: Топлината ги подобрува перформансите на вежбањето

Заклучок: Точно.

Но, само ако сте навикнати на тоа. Со текот на времето, како што се прилагодувате на повисока температура, волуменот на вашата крвна плазма се зголемува. Тоа значи дека во топло време, ќе имате повеќе крв што ќе ви оди во срцето и повеќе крв во вашата кожа за да се олади. Но, тоа не значи дека ако отидете на hot yoga двапати неделно дека ќе бидете приспособени на температури од 100 степени. Потребни се околу седум до 10 дена континуирана изложеност за да се аклиматизирате на високите темпаратури.

Тврдење: Потењето надвор во студен ден ве разболува

Заклучок: Неточно.

Вежбањето генерира значително количество топлина и може да предизвика да се потите дури и кога надвор е ладно. Како што потта се суши, може да се чувствувате ладни, но тоа не значи дека сте болни. Инциденцата на настинки се зголемува за време на есенските и зимските сезони, поради што луѓето претпоставуваат дека температурата и влажноста од потењето влијаат на зголемената подложност на настинка. Сепак, температурата не ве разболува – вирусите ве разболуваат – а вирусот на настинка се шири кога луѓето се во близок контакт внатре со месеци без оглед на тоа што вели термостатот или колку се потите и каде. Затоа, не плашете се да се испотите во зима и, секако, одржувајте го интензитетот на вежбањето – само облечете се посоодветно за сезоната. Поставете ја облеката за вежбање така што вашиот највнатрешен слој е синтетичка ткаенина што ја отстранува влагата.

Тврдење: согорувате повеќе калории за тренирање при студени температури

Заклучок: Точно.

Истражувањата покажаа дека повторената изложеност на ниски температури всушност може да ја промени структурата на мито-хондриите и може да помогне да се конвертираат инертни бели масни клетки во беж масни клетки кои согоруваат калории. Затоа, знаеме дека масните ткива можат да станат метаболички поактивни под ладни услови, вежбањето во поладни температури може да резултира со зголемување на согорувањето калории бидејќи вашето тело реагира на студот со согорување на маснотиите како гориво за да остане топло.

Тврдење: Болката во зглобовите се влошува од студеното време

Заклучок: Неточно.

Некои болки во зглобовите може да се обвинат за падот на барометрискиот притисок, што предизвикува отекување на ткивата во зглобовите и притисок врз нервите. Сепак, нема докази дека самиот студ е воопшто виновен. “Не постои причина и последица помеѓу студеното време и болката во зглобовите”, велат докторите. Секој зглоб или лигамент ќе се чувствува вкочанет и неподвижен кога е ладно, без разлика дали тренирате внатре или надвор. Спречете ги можните болки и болки со подолго загревање – до два пати подолго од нормалното – пред да вежбате на студ. Подолгото времетраење на крвта ќе ви помогне да ги подмачкате вашите тркала и да бидете спремни за тренинг.