fbpx

Stay Hydrated! Совети за правилна хидрација на телото!

Во стремежот да водиме здрав и продуктивен живот, честопати се фокусираме на многу фактори како вежбање, спиење и исхрана. Но, има еден клучен елемент кој честопати се занемарува, а е суштински на нашата целокупна здравствена состојба и благосостојба. Тоа е хидрацијата. Телата се составени од вода, па обезбедувањто на оптимална хидрација е како обезбедување на гориво за нашите физички и ментални напори.

Зошто е важна хидрацијата.

Водата е клучен фактор за телото да работи непречено. Дали знаевте дека мускулите се состојат од околу 75% вода? Овој факт само по себе ја нагласува важноста на хидрацијата во физичките перформанси, но продибивките не застануваат тука. Хидрацијата, исто така, игра клучна улога во когнитивната функција, регулирање на расположението и целокупното ниво на енергија.

Практични совети за да останете хидрирани.

Создадете навики за редовно пиење на вода: создавањето на навика може да направи значителна разлика во тоа колку вода конзумирате. Обидете со овие стратегии за да се мотивирате и да го поттикнете внесувањето на течности.

 • Чувајте шише вода на вашата ноќна маса.
 • Испијте две чаши вода веднаш штом се разбудите.
 • Направете си навика да пиете чаша вода со секој оброк.
 • Визуелно привлечно шише со вода може да ве мотивира да пиете повеќе.
 • Симнете апликација која ќе ве потсетува во текот на денот да пиете вода.

Избегнувајте дехидрирачки супстанци: додека се фокусирате да останете хидрирани, подеднакво е важно да исбегнувате цупстанци кои можат да доведат до дехидрација.

 • Ограничете го внесот на зашеќерени пијалоци, бидејќи прекумерниот шеќер може да го дехидрира телото.
 • Бидете внимателни со кофеинот, бидејќи може да ја зголемат загубата на течности.

Храна за хидрација: Покрај пијалоците одредени намирници исто така можат да придонесат за вашата хидрација.

 • Вкучете во исхраната производи кои имаат висока содржина на вода која ќе придонесе за вкупниот внес на течности, како: лубеница, краставици, целер и портокали.

Измешајте вкусови: додека водата е врвниот хидрант, постојат и други начини да ја задоволите жедта и да ја внесете доволно телности преку интересни пијалоци:

 • Екпериментирајте со билни инфузии како чај од нане, камилица или пипка. На овој начин не само што ќе додадете разновидност, туку ќе ги искусите и здравствени придобивки.
 • Иако газираните пијалоци треба да се конзумираат умерено, тие можат да придонесат за внесот на течности. Одлучете се за сода или измешајте газирана вода со неколку капки овошен сок.
 • Пробајте пијалоци со екетролити, поготово за време на интензивни тренинзи. Со ваквите пијалоци брзо ќе ги замените изгубените минтерали и ќе ја одржувате хидрацијата.
 • Додадете парчиња овошје во водата како лимон, лимета, бобинки, или крставици, со цел да ја направите обичната вода попријатна и примамлива.

Голтка во текот на денот: наместо одеднаш да испиете голема количина на вода, настојувајте на тоа да пиете вода во текот на денот. Овој пристап ве спречува да се чувствувате премногу сити и промовира поефикасна хидрација.

Направете станици за хидрација: поставете шишиња со вода во различни области на домот или работното место. Па така, каде и да поминете ќе ви се најде шише кое ќе ве примами да се напиете голтка.

Слушајте го телото: честопати телото ни дава јасни сигнали кога му е потребна хидрација. Обрнете внимание на знаци како суви усни, чуство на жед, главоболки и замор. Навремено реагирање на овие знаци може да спречи понатамошна дехидрација.

Како се поврзани составот на телото со дехидрацијата?

Врската помеѓу составот на телото и дехидрацијата е значајна, и влијае на различни аспекти на нашите цели за здравје и фитнес. Оптималната хидрација ги олеснува основните клеточни функции неопходни за здравјето. Кога се разгледуваат промените во составот на телото, како што се губење на масна маса или стекнување на чиста мускулна маса, улогата на внесот на вода станува клучна. Зголемувањето на потрошувачката на вода во комбинација со урамнотежена исхрана има значително влијание, особено на губењето маснотии, кое потенцијално може да се зголеми до 44%. 

Импликациите од дехидрацијата за целите на составот на телото, особено губењето на маснотиите, се очигледни. Дехидрацијата може да ги попречи перформансите на вежбањето и да го зголеми ризикот од повреди. Хроничната дехидрација, исто така, може негативно да влијае на намерите за градење мускули или согорување маснотии, што потенцијално го попречува напредокот во постигнувањето на овие цели. Во суштина, одржувањето на соодветна хидрација е составен дел за поттикнување на поволна средина за оптимални промени во составот на телото и севкупни фитнес цели.

Одржувањето на соодветна хидратација е столб на целокупната благосостојба. Со вкчучување на овие едноставни, но ефективни стратегии во дневната рутина, е еден начин да се осигурате дека вашето тело и ум се потхранети за да работат најдобро. Хидратацијата не е само за пиење вода; се работи за поттикнување на тело, оптимизирање на перформансите и постигнување на целите со виталност и енергија. Значи, подигнете го  шишето со вода и пијте за подобрени физички перформанси и целокупна благосостојба.