fbpx

Вежби за подготовка за вашиот ски одмор

Дали навистина се потребни вежби за подготовка за одмор на скијање? Тоа најмногу ќе зависи од вашето ниво на фитнес, но скијањето е физички напорно и работи на многу мускули на начин на кој тие не се користат често во секојдневниот живот. Значи, нашата препорака? Да!

Секогаш е добра идеја да започнете да воведувате скијачки вежби во вашето вежбање или дневна рутина приближно 8-12 недели пред да тргнете на патеките. Но, не плашете се, не треба да бидете на ниво на професионален спортист да ги изведувате овие вежби. Некои едноставни движења на мобилноста и силата ќе направат сосема доволно.

За да ги олесниме работите што е можно повеќе, заокруживме некои овде за вас.

Колку треба да бидете фит за да скијате?

Ќе биде потребно прилично просечно ниво на кардиоваскуларна кондиција и сила за да го искористите максимумот од вашиот зимски одмор. Нема ништо полошо од тоа што кога болките ви го попречуваат вашето драгоцено време на падините, така што вежбањето со лесни до средни вежби пред да тргнете е корисен начин да се осигурате дека сте подготвени да го искористите максимумот од вашиот одмор!

Идеално, веќе треба да бидете активни неколку пати неделно. Најверојатно ќе бидете надвор на падините до 8 часа на ден, така што вашето тело ќе треба да се подготви.

Неколку вежби во теретана за да се подготвите за скијање!

Иако широк спектар на ски-вежби може да се изведат дома, но ние ги препорачуваме да ги изведувате во фитнес центар каде што опремата за вежбање може да биде одличен начин за интензивирање на движењата или едноставно тренирање на некои различни области, притоа да имате професионална помош од тренерите присутни во фитнес центарот.

Squats

 • За стандардниот сквот, застанете со стапалата приближно на ширината на колковите.
 • Полека клекнете како да ќе седнете и стремете се да го спуштите задникот до нивото на коленото за повторно да се подигнете со исто темпо и да гу стегнете глутусите на врвот од движењето.
 • Обидете се да го одржите оптоварувањето помеѓу сквотови, избегнувајќи целосно стоење или блокирање на колената. Колената треба да останат нанадвор и да се следат преку прстите.

Forward Lunges

 • Започнете со споени стапала, приближно оддалечени од колковите.
 • Чекорете една нога напред и наведнете се така што предната нога формира прав агол. Вашата задна нога треба речиси да го допира подот.
 • Обидете се да го одржите оптоварувањето помеѓу исчекорите, избегнувајќи целосно стоење и закочување на колената.

1 Legged Dead Lift

 • Започнете да стоите исправено со стапалата оддалечени колковите, полека наведнете се напред.
 • Стоејќи исправено, испружете ги рацете пред вас додека полека се наведнувате напред, водејќи со градите. Полека подигнете ја едната нога зад себе и држете ја основната нога малку свиткана за да одржите рамнотежа.
 • Вратете се во стоечка позиција и повторете на другата страна.

Plank

 • Легнете на под со лицето насочено према подот, потпирајќи се на лактите.
 • Со лактите потпрени на подот, турнете ги колковите нагоре и подигнете се со прстите на нозете.

Секоја од горенаведените вежби за загревање на мускулите потребни за вашиот зимски одмор и скијање може да се искористи за создавање ефикасна фитнес рутина за секогаш кога планирате да одите на скијање. Важно е да ја прилагодите рутината на вашето ниво на фитнес и тоа може да се направи со едноставно зголемување или намалување на времетраењето на вежбањето и одморот. Исто така, секогаш треба да се грижите за ефикасно загревање пред вежбите и истегнување за да избегнете повреда.

Останете фит за скијање во текот на целата година

Да се остане фит за скијање во текот на целата година може да изгледа како голем предизвик, но не мора да биде тешко. Активирањето неколку пати неделно, постојано, во текот на годината ќе ве одржи во совршено адекватна форма за скијање и ќе бидете подготвени да ги посетите снежните патеки во Декември.